SSC CHSL General Awareness Quiz: 23 June

Dear Aspirants,

General Awareness section is an important role to score required marks to cross the cut off marks and to get position in merit list. We are providing important General Awareness (History, Polity, Geography etc.) questions for this; it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on myonlinepathshla.com regarding general knowledge questions.

We wish you the best of luck for all the upcoming exams.

History

1. हड़प्पा वासी किस वस्तु के उत्पादन में सर्वप्रथम थे ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (3)

2. निम्नलिखित विद्वानों में से हड़प्पा सभ्यता का सर्वप्रथम खोजकर्ता कौन था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (4)

3. सिंधु सभ्यता का बंदरगाह कौन सा था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (2)

4. पैमानों की खोज ने यह सिद्ध कर दिया है, कि सिंधु घाटी के लोग माप और तौल से परिचित थे। यह खोज कहां पर हुई ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (4)

5. हड़प्पा कालीन समाज किन वर्गों में विभक्त था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (2)

6. सिंधु सभ्यता का सर्वाधिक उपयुक्त नाम क्या है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1)

7. निम्नलिखित में से कौन-सा से लक्षण सिंधु सभ्यता के लोगों का सही चित्रण करता है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1)

8. हड़प्पा सभ्यता की खोज किस वर्ष में हुई थी ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (4)

9. हड़प्पा सभ्यता के बारे में कौन सी उक्ति सही है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (3)

10. हड़प्पा के लोगों की सामाजिक पद्धति थी ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1)

Facebook Comments
myonlinepathshala

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *