SSC CHSL General Awareness Quiz: 27 June

Dear Aspirants,

General Awareness section is an important role to score required marks to cross the cut off marks and to get position in merit list. We are providing important General Awareness (History, Polity, Geography etc.) questions for this; it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on myonlinepathshla.com regarding general knowledge questions.

We wish you the best of luck for all the upcoming exams.

History

 

1. सिंधु घाटी सभ्यता जानी जाती है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) अपने नगर नियोजन के लिए

2. सिंधु सभ्यता का कौन सा स्थान भारत में स्थित है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (3) लोथल

3. भारत में खोजा गया सबसे पहला पुराना शहर था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) हड़प्पा

4. भारत में चांदी की उपलब्धता के प्राचीनतम साक्ष्य मिलते हैं ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) हड़प्पा संस्कृति में

5. सिंधु सभ्यता के बारे में कौन सा कथन असत्य है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (4) लोग लोहे से परिचित थे।

6. मांडा किस नदी के किनारे स्थित था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) चेनाब

7. हड़प्पा कालीन स्थल रोपड़ किस नदी के किनारे स्थित था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (2) सतलज

8. हड़प्पा में एक उन्नत जल प्रबंधन प्रणाली का पता चलता है ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) धोलावीरा में

9. हड़प्पा के मिट्टी के बर्तनों पर सामान्यतः किस रंग का उपयोग हुआ था ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (1) लाल

10. सिंधु घाटी सभ्यता की विकसित अवस्था में निम्नलिखित में से किस स्थल से घरों में कुओं के अवशेष मिले हैं ?

Correct! Wrong!

उत्तर :- (4) मोहनजोदड़ो

Facebook Comments
myonlinepathshala

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *