Current Affairs Quiz: 29/July/2019

Welcome to the Daily Current Affairs session. Daily Current Affairs for UPSC, RPSC, MPSC, UPPSC and other state and central government examinations. Daily ambitious news stories are compiled in Hindi and English from The Hindu, Economics Times, The Indian Express, PIB (Press Information Bureau), AIR News etc. If you also want our updates to be free, register your email ID in section given below.

 

Current Affairs Quiz in Hindi

 

1. थाईलैंड ओपन अंतरराष्ट्रीय बॉक्सिंग प्रतियोगिता में भारत के आशीष चौधरी ने कौन सा मेडल जीता है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (a)

2. GIIS ने भारत में कहाँ अपना स्मार्ट स्कूल शुरू करने की घोषणा की है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (b)

3. हाल ही में शार्क व्यापार पर वैश्विक बैठक की मेजबानी किसने की है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (d)

4. बैंकिंग ढांचा उत्कर्ष 2022 किसने शुरू किया है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (a)

5. 29 जुलाई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (d)

6. हाल ही में प्रधानमंत्री सुरक्षा बीमा योजना के कार्यान्वयन में कौनसा राज्य शीर्ष पर रहा है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (c)

7. हाल ही में विप्रो ने अपनी डिजिटल उत्पाद अनुपालन लैब कहाँ लांच की है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (c)

8. बीसीसीआई ने केंद्र शासित प्रदेश को रणजी क्रिकेट टीम का दर्जा देने के लिए मंजूरी दे दी है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (c)

9. थाईलैंड ओपन इंटरनेशनल टूर्नामेंट में निखत जरीन ने कौनसा पदक जीता है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (b)

10. जीएसटी काउंसिल ने इलेक्ट्रिक वाहनों पर टैक्स 12% से घटाकर कितने प्रतिशत कर दिया है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (c)

11. हाल ही में BRICS विदेश मंत्रियों की बैठक कहाँ आयोजित की गयी है?

Correct! Wrong!

उत्तर: - (b)

 

You may also read:

Daily Current Affairs (29 July, 2019) (In English):

Click Here

 

दैनिक करंट अफेयर्स अपडेट (29 July, 2019) (हिंदी में)

Click Here

 

 

Download Current Affairs PDF

Click Here

 

Facebook Comments
Summary
Current Affairs Quiz
Article Name
Current Affairs Quiz
Description
Daily Current Affairs for UPSC, RPSC, MPSC, UPPSC and other state and central government examinations.
Author
myonlinepathshala

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *