Economics Quiz- 4

1. The main source of revenue for a State Government in India is -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

2. Which of the following Mahatma Gandhi series of currency notes issued by the RBI has ‘ecology’ depicted on it ?

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

3. The system of issuing and monitoring of money in the market is known as -

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

4. Under the minimum reserve system the Reserve Bank of India as the sole authority of note issue is required to maintain assets worth not less than:-

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

5. Who coined the term Hindu rate of growth for Indian economy ?

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

6. In the post independence period economic reforms were first introduced in India under-

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

7. When was the Jawahar Rozgar Yojna launched ?

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

8. The Planning Commission of India was constituted in the year:-

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

9. In which sector of the Indian economy is productivity the highest:-

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

10. Banks in India were nationalized for the first time in the year:-

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

Facebook Comments