Chemistry Quiz- 7

1. A liquid initially contracts when cooled down to 4°C but on further cooling down to 0°C, it expands. The liquid is

Correct! Wrong!

Ans. : - (b)

2. NaOH + HCl → NaCl + H2O in the given chemical reaction-

Correct! Wrong!

Ans. : - (d)

3. Which one among the following metals is used in fireworks to make a brilliant white light ?

Correct! Wrong!

Ans. : - (b)

4. The cleaning of dirty clothes by soaps and detergents is due to a type of molecules called surfactants, which are present in soaps and detergents. The surfactant molecules remove the dirt by -

Correct! Wrong!

Ans. : - (d)

5. The polymeric fibre used as a substitute for wool in making synthetic blankets, sweaters, etc., is -

Correct! Wrong!

Ans. : - (c)

6. In an atomic explosion, release of large amount of energy is due to conversion of -

Correct! Wrong!

Ans. : - (b)

7. Soaps cannot be used in acidic condition because they lose their cleansing effect due to formation of insoluble -

Correct! Wrong!

Ans. : - (d)

8. The elements of a group in the periodic table -

Correct! Wrong!

Ans. : - (a)

9. Which one of the following is used as a mordant in dyeing and tanning industry ?

Correct! Wrong!

Ans. : - (d)

10. Which one of the following petroleum refinery products has the lowest boiling point ?

Correct! Wrong!

Ans. : - (c)

myonlinepathshala

Written by