Economics Quiz- 12

1. For internal financing of Five Year Plans, the government depends on:

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

2. Rolling plan was designed for the period:

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

3. The growth rate of agricultural production was negative in the:

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

4. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

5. ‘Globalisation of Indian Economy’ means.:-

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

6. Which among the following is not correct with regard to Sampoorna Grameen Rozgar Yojana ? 1. The case component of the programme is borne exclusively by the Central Government. 2. Foodgrains are provided free of cost to the States/Union Territories. Select the answer using the codes given below -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

7. Which of these programs has not been included in the Swarna Jayanti Swarozgar Yojana ?

Correct! Wrong!

Ans.:- (d)

8. Planning in India derives its objectives from -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

9. Which of the following is NOT an economic empowerment scheme launched by the Govt. of India for the benefit of various sections of society ?

Correct! Wrong!

Ans.:- (c)

10. When the productive capacity of the economic system of a State is inadequate to create sufficient number of jobs, it is called -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

myonlinepathshala

Written by