Physics Quiz- 4

1. In cricket match, while catching a fast moving ball, a fielder in the ground gradually pulls his hands backwards with the moving ball to reduce the velocity to zero. The act represents -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

2. When an incandescent electric bulb glows -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

3. Dirty cloths containing grease and oil stains are cleaned by adding detergents to water. Stains are removed because detergent -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

4. Motion of an oscillating liquid column in a U-tube is -

Correct! Wrong!

Ans.:- (d)

5. A ray of white light strikes the surface of an object. If all the colours are reflected the surface would appear -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

6. Magnetic, electrostatic and gravitational forces come under the category of -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

7. As the sunlight passes through the atmosphere, the rays are scattered by tiny particles of dust, pollen, soot and other minute particulate matters present there. However, when we look up, the sky appears blue during mid-day because -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

8. A passenger in a moving train tosses a five rupee coin. If the coin falls behind him, then the train must be moving with a uniform -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

9. The pressure exerted on the ground by a man is greatest -

Correct! Wrong!

Ans.:- (b)

10. The most familiar form of radiant energy in sunlight that causes tanning and sun burning of human skin, is called -

Correct! Wrong!

Ans.:- (a)

myonlinepathshala

Written by